Parklaan 46 B-2300 Turnhout, Belgium   +32 14 720275   info@horsten.be
CHINA
BRUSSELS

BLOG

Impact van het Coronavirus (2019-nCoV) in China - Getuigenis Bart Horsten
12.2.2020

De impact op onze activiteiten

Als gevolg van onze diverse activiteiten met en in China treft de crisis rond het uitbreken van het corona-virus ons op verschillende fronten, alhoewel de economische schade op dit moment nog meevalt. Wij zijn namelijk actief op het vlak van sourcing (begeleiding van bedrijven bij het importeren van halfafgewerkte of afgewerkte producten uit China) en als adviseur aan hoofdzakelijk Belgische bedrijven die hun producten of diensten willen verkopen in China. Daarnaast hebben we ook een eigen dochterbedrijf in China, met Chinese en Belgische werknemers, en zijn we een minderheidsaandeelhouder in een producerende joint venture. 

Deze laatste twee bedrijven zijn gevestigd in Xi’an in het Chinese binnenland. Xi’an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi, die grenst aan Hubei, de provincie waar de uitbraak van het corona-virus het ergst is. Bijgevolg is ook in de provincie Shaanxi de overheid heel waakzaam en worden drastische maatregelen genomen. We hebben deze week bijvoorbeeld gehoord dat alle reizigers die van buiten Xi’an in het treinstation toekomen, verplicht 2 weken in quarantaine moeten in een door de overheid toegewezen hotel. Als de reizigers daar niet toe bereid zijn, worden ze verplicht om terug te keren naar hun vertrekpunt.

Bezorgdheid om onze personeelsleden

Onze eerste bezorgdheid – de gezondheid van onze collega’s in China en hun families – is gelukkig onder controle. Niemand is getroffen door het corona-virus. Voorlopig werken onze Chinese collega’s nog van thuis uit omdat het bedrijvencentrum waar ons kantoor gevestigd is voorlopig gesloten blijft. Ze kunnen weliswaar hun huis nauwelijks uit, maar voorlopig kunnen we op die manier wel verder werken. Het is slechts een klein team van een zestal medewerkers, de meesten werken ruim reeds 10 tot 15 jaar voor ons bedrijf en zijn ook afkomstig van Xi’an. Eén van de collega’s die haar familie bezocht in een andere stad in China kan voorlopig niet terugkeren, maar zij werkt van daar uit. Het inhouden van lonen of andere drastische maatregelen is dan ook niet aan de orde voor ons bedrijf in China.

Onze twee jonge Belgische collega’s waren gelukkig net voor de uitbarsting van het probleem al in België met hun gezin. Dit verblijf in België was al maanden geleden gepland, dus dat kwam goed uit. We hebben vanzelfsprekend in samenspraak besloten dat ze voorlopig in België kunnen blijven en van hieruit hun werkzaamheden kunnen verderzetten. Het geeft ons de onverwachte mogelijkheid om hier in België wat meer aandacht te besteden aan het bezoeken van onze klanten en partners, het biedt wat extra tijd om over projecten en strategieën te brainstormen. Kortom: we maken er het beste van.

We kregen enkele dagen geleden het bericht dat de compound waar één van de Belgische collega’s woont in Xi’an ondertussen in quarantaine geplaatst is als gevolg van de ziekte van één van de bewoners. Dus het is beter om voorlopig niet terug te keren naar China.

De aanpak en gevolgen van de SARS-crisis en de crisis vandaag

Dit geldt ook voor mezelf vanzelfsprekend. Na 20 jaren van veelvuldige reizen naar China (ik zit momenteel net niet aan 100 reizen …) is het even wennen om een keer enkele maanden aan één stuk gewoon thuis te zijn zonder concrete reisplannen. Ik herinner me nog de vorige keer dat dat gebeurde: tijdens de SARS-crisis in het begin van de jaren 2000. Ook toen was ik 4 à 5 maanden niet in China. Alhoewel ik me die periode eveneens als een aparte episode herinner, is het wel duidelijk dat de economische impact toen veel minder groot was dan vandaag.

China’s aandeel in de wereldeconomie was op dat moment nog maar een fractie van wat het nu is. Vandaag zijn er weinig bedrijven, regeringen of andere economische spelers buiten China die rechtstreeks of onrechtstreeks niet geconfronteerd worden met ‘de factor China’. Ook de meeste consumenten hebben wel Chinese producten in huis of kopen producten via de populaire Chinese webshop Aliexpress. Als gevolg daarvan is de economische impact van de crisis niet te onderschatten en nemen westerse bedrijven maatregelen om de schade te beperken.

Een ander belangrijk verschil is de aanpak van de Chinese overheid. Terwijl in 2003 de Chinese overheid er nog alles aan deed om het probleem onder de radar te houden en zelfs te ontkennen, werd nu – ondanks een eerste eerder lokale ontkenning van het probleem in Wuhan eind december – het probleem heel transparant gecommuniceerd en wordt ook druk overleg gepleegd met de WHO. Ondertussen werden steden van de buitenwereld afgesloten en werden drastische maatregelen genomen om het probleem onder controle te krijgen. Het is aangewezen om vanuit het buitenland alles eraan te doen om China te helpen en niet – zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten – de paniek te laten overheersen en China te beschuldigen van alle zonden van Israël.

We mogen ons in het westen niet laten leiden door paniek en hysterie. Vorige week was ik op de ISM in Keulen, de grootste zoetwarenbeurs ter wereld. Normaal heeft deze beurs ook vele Chinese bezoekers, maar dat was dit jaar heel beperkt. Ik hoorde zelfs bij één bedrijf dat Amerikaanse klanten hun reis naar Keulen hadden afgezegd omwille van de crisis rond het Corona-virus… begrijpen wie begrijpen kan.

Economische impact

Onze joint venture Xi’an Thiebaut is sinds enkele dagen weer volop in productie. We zitten met dit bedrijf, een producent van aluminium tubes genaamd Xi’an Thiebaut, sinds enkele jaren met een zo goed als volledig benutte capaciteit. Bijgevolg wordt er alles aan gedaan – rekening houdende met extra preventiemaatregelen vanzelfsprekend – om de productie op gang te houden, want elke dag niet geproduceerd betekent een dag verloren. Op dit moment hebben we nog voldoende grondstoffen om verder te kunnen, maar het valt te verwachten dat op een bepaald moment de aanvoer van grondstoffen en andere materialen zou kunnen stilvallen.

Ook onze sourcing-projecten beginnen de negatieve impact te voelen. Tot vorige week viel de schade nog mee omdat China stil lag als gevolg van Chinees nieuwjaar en er nog heel wat containers voor Chinees nieuwjaar vertrokken waren. Deze week kwamen heel wat fabrikanten terug aan het werk, maar door de gebrekkige supply chain en het vastzitten van vele arbeiders in hun thuisstad zal de productie nog een hele tijd op een lager pitje blijven.

Ook onze verkoop-projecten beginnen de impact te voelen: afgesproken vergaderingen worden geannuleerd, China-reizen worden uitgesteld, net als beurzen in China. Bovendien merken we dat onze consulting-klanten ook beslissingen uitstellen, waardoor we toch wel economische schade beginnen te voelen. Gelukkig hebben we ook heel wat trouwe klanten waarmee we lange-termijn samenwerkingen hebben, dus deze huidige situatie zal geen onmiddellijke impact hebben op deze projecten.

De Chinese daadkracht, veerkracht en flexibiliteit

Een aspect dat me telkens opnieuw treft is de enorme daadkracht van de Chinese overheid en de veerkracht van de Chinese economie. Als bevoorrechte getuige van de ontwikkeling van China sinds bijna 22 jaren moet ik telkens opnieuw vaststellen dat China wonderwel de vele crisissen doorstaat. Ik denk daarbij terug aan de Azië-crisis aan het eind van de jaren ’90, de SARS-crisis in 2004, de grote aardbeving van 2008, de globale financiële crisis van eind jaren 2000, de crash van de aandelenbeurzen in 2016, enz.

Zonder in een glazen bol te kunnen kijken, sterkt dit wel mijn optimisme dat China ook deze crisis onder de knoet zal krijgen. Belangrijkste voorwaarde is dat het probleem snel onder controle zal komen, zodat de bedrijven weer normaal kunnen opereren en de burgers weer vrij kunnen bewegen. Misschien is het Chinese woord voor ‘crisis’ niet toevallig gekozen: het is een combinatie van de karakters voor ‘gevaar’ en ‘opportuniteit’. Chinezen zien in elke uitdaging een opportuniteit of een kans om het anders of beter te doen.

Ook de discipline en de flexibiliteit van de Chinese burgers verbaast me telkens opnieuw. Ondanks de draconische maatregelen van de Chinese overheid, volgen alle Chinezen de opgelegde richtlijnen en proberen ze er het beste van te maken. Net als in volle SARS-periode – toen e-commerce een boom kende – zullen er tijdens deze crisis ook verrassende positieve gevolgen ontstaan. Een voorbeeld daarvan is het organiseren van schoolactiviteiten op een digitale manier. Kinderen kunnen les volgen van thuis uit, tot zelfs de turnles. Met zekerheid zal dit een boost geven voor digitaal onderwijs in China. Ook de e-commerce sector en de logistieke sector, die nu al met afstand de grootste ter wereld zijn, varen er wel bij.

Over Horsten International

Horsten International biedt haar klanten een unieke combinatie van enerzijds een decennialange ervaring in het zakendoen in en met China, in tal van projecten en sectoren, en anderzijds een hands-on ervaring met trading- en investeringsprojecten waarin het zelf betrokken is als initiatiefnemer en/of als aandeelhouder. 

Deze jarenlange ervaring in het zakendoen met China is gestoeld op de expertise en het netwerk van haar bezieler, wijlen Joos Horsten, China pionier en de man achter de succesvolle joint venture van Janssen Pharmaceutica in China. Horsten International stelt in totaal 13 mensen te werk in haar kantoren in België, Hong Kong en in China en wordt geleid door drie van de vier zonen van Joos: Bart, Tom en Wim.

Eerder dan louter een adviesfunctie op zich te nemen, begeleidt Horsten haar klanten op een proactieve manier en vanuit een globale context, rekening houdende met strategische en juridische overwegingen, fiscale en operationele optimalisaties, enz. In elke fase van het project (voorbereidingsfase, implementatiefase of operationele fase) kan Horsten een toegevoegde waarde bieden, zij het als klankbord bij de eerste strategische oefening, als adviseur bij het uittekenen en analyseren van de verschillende scenario’s, als partner en liaison bij het implementeren van de gekozen strategie, en indien gewenst zelfs ook bij de verdere uitbouw en follow-up van de operaties.

< back to overview